5. Mézeske kalandjai a sárkányokkal

Mikor az első kötetem valamelyik variációjátelolvasta egy ismerősöm, azt kérdezte:
– Mondd csak, te miért mindig ilyeneket írsz? Miért nem mesekönyveket, óvónő vagy, biztosan tudnál szép meséket írni, mert néha olyan borzalmas könyveket lehet látni, amitől még a felnőttek is megijednek.
– Azért nem írok meséket, mert mesekönyvet NEM TUDOK írni! Azt írom, ami jön, amit hallok, ami érdekel! – feleltem. Ezt teljesen így is gondoltam. Ám mit hoz az élet? Mikor valamit kimondunk, vagy valamiről lemondunk, sorsunk bebizonyítja, hogy igenis, amiről azt hisszük, lehetetlen, vagy nincs meg bennünk a képesség, egyszer csak előbukkan és felszínre tör. (Mert minden bennünk van!)
Egy napon hirtelen megjelent a fejemben az a kép, amit a mesekönyv borítójára festettem. Egy háromfejű sárkány fiú, aki elrabolja a kismacit – feleségnek. Azonnal nekiláttam papírra vetni, hogy megtudjam, mi lesz a történet vége. Mikor elkészült, kiderült, hogy elég sok oldal, vagyis egy egész meseregény született. Beküldtem egy kiadónak, aki akkor nem válaszolt. Már lemondtam róla, mi több el is feledkeztem, mikor pontosan „egy év!”, igen, jól olvasod, egy év múlva válaszolt:
“A …. Kiadóhoz eljuttatott anyagát, mivel kifejezetten értékesnek találtuk, kiadtuk lektorálásra a Magyar Írószövetség tagjának.
Itt olvashatja az ő független, sűrített, pozitív véleményét:
A hagyományos népmesei és műmesei elemek a saját történetbe épülve kitűnően mondható, olvasható meseregénnyé állnak össze. Minden gyerek kedvencei, a macik valódi ember-tulajdonságokkal felruházva mozognak a sárkányokkal, boszorkányokkal, meselényekkel zsúfolt csodavilágban, a medve-sárkány frigy ötlete bizarr, de beleillik a történetbe. A jó és a rossz harcában nem megy a végletekig, a mese sehol sem válik igazán rémítővé (Félhetünk-e attól a boszorkánytól, akit Rozmaringos Rezedának hívnak? És a sárkány-menyasszonyokat sem falják fel, visszaviszik őket a hazájukba…), a történet és a szereplők megformálása úgy szolgálja a befogadó gyermek épülését, fejlődését, hogy egy percre sem téved a didaktikus tantörténetek tévútjára. Az izgalmas kalandok – nem nélkülözve a humoros elemeket, a jól bevált sztereotípiákat sem – a reménybeli olvasók képzeletéhez, valószínű ismeretanyagához idomulnak, így mindenki számára el- és befogadhatóak. A mesélő szándékai az utolsó oldalakon válnak nyilvánvalóvá: nem csak a főhős macik találnak egymásra, hanem a sárkánybirodalomban is helyre áll a rend, a gonosz boszorkány is megjavul – az élet rendje helyreáll, mint az igazi mesében.
Megérdemli a komoly kiadói odafigyelést!”
Picit elképedtem, mert már nem is számítottam rá: Azt feleltem, most nem tudom kiadatni, mert elfogyott a pénzem. Erre nem válaszoltak. Telt-múlt az idő, és két hónap múlva rátaláltam egy akkor induló kiadóra, ahol elsőnek ez a könyvem jelent meg. Azután a beküldéstől számított pontosan „két!”, igen kettő év múlva az előbb említett kiadó ismét elővette a művet. Egy pályázaton nyertek bizonyos összeget pályakezdő írók támogatására. A kezdő írók írásaiból összeválogattak egy antológiára valót. Mint később megtudtam, 528-an pályáztak, abból 28-an kerültek bele a kötetbe. – engem ebből a műből kivett részlettel pályázat nélkül válogattak be (ui. én egy másik meserészletet küldtem be). Ám akadt egy kis bökkenő. A könyv már rég megjelent máshol. Sietősen írtam nekik, s mivel nem akartak együtt működni a kiadómmal, ezért az antológiába egy másik mesémből került bele egy részlet. (S először ehhez a kötethez hívtak az ünnepi könyvhétre könyvdedikálásra).

Megrendelhető:
bratanerzsi@gmail.com
http://konyvaruhaz.info/hu_HU/mezeske-kalandjai-a-sarkanyokkal1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s