18. Könnyed séta a diéták útvesztőjében

Rendhagyó szakácskönyv, melyben az egészséges és gyógyító fűszerek, gyümölcsök, zöldségek ismertetője mellett a diéta fajtákon át saját, kikísérletezett recepteken keresztül igyekszem bemutatni az egészségesnek vélhető étrendet. Ő is „csak úgy”, véletlen született…
Életem során többször kellett diétáznom, leginkább divatos, és népszerű korunk népbetegségei miatt, ezért nyugodtan elmondhatom, időm legnagyobb részét diétával, újabbnál újabb extrém receptek kitalálásával, az eredeti receptek átalakításával töltöttem.
Előfordult, hogy hónapokig kizárólag zöldségen, gyümölcsön éltem. Tapasztalataim arra a következtetésre juttattak, ez nem a legjobb megoldás, mivel az egyoldalú táplálkozástól a súlyom tovább emelkedett. Ma már tudom, nem egészen attól, inkább a szénhidrátok túlzott bevitelétől, és a többi létfontosságú tápanyag hiányától, vagyis az egyensúly felbomlásától.

Az ételeket igyekeztem érthetően leírni, valamint könnyen, és gyorsan elkészíthetővé tenni, az adagok általában négy személyre szólnak. Egy-egy étel jellemzőjénél leginkább a gyógyhatásokat vettem figyelembe, mivel ezeket kutattam évekig.
Eleinte só nélkül, később kevés Himalája sóval főztem. Teljes kiőrlésű lisztet, zabpehelylisztet, valamint fruktózt (gyümölcscukor) használtam a sütés-főzéshez. Némelyik főzelék liszt, és olaj nélkül készült, vannak magyaros húsételek – hús nélkül.
Ha diétát írnak elő számunkra, nem kell kétségbe esni, mert minden finomított ételt lehet helyettesíteni, és a „hagyományos” módhoz hasonlóan elkészíteni, így nem érzünk túl nagy eltérést, változtatást, nem kínozzuk magunkat. Bár bevallom, akadtak olyan időszakok is, amikor büntetésnek éltem meg a diétát, és a lemondásokkal még jobban sanyargattam önmagam. Ezért megosztok majd erről egy kis történetet, valamint minden eddigi kutatásomat a diétával, fogyókúrával, és önmagunk elfogadásával kapcsolatban.
Soha ne feledd! Bármilyen ételből varázsolhatunk fenséges menüt, kizárólag a fantáziánkon, és a tálalási technikánkon múlik minden! A legegyszerűbb vega menüből akár egy királyi vacsora is gőzölöghet, illatozhat előttünk, rafinált tálalással, és csiklandozhatja ízlelőbimbóinkat. Nem kell, nem érdemes semmiről sem lemondanunk, ha már egyszer az evés örömét is élvezhetjük ebben az életben.
Az alább közölt néhány receptemet azoknak ajánlom, akik szeretik a reform ételeket, valamint már hozzászoktak, vagy szeretnének hozzászokni a teljes kiőrlésű termékek fogyasztásához.

Akkor hát kalandra fel!

Tartalomjegyzék

ELŐSZÓ
Néhány érdekesség
Nincs rossz étel, csak rosszul összeállított étrend
MINŐSÉG ÉS MENNYISÉG KAPCSOLATA
TÁPANYAGOK SZEREPE, MENNYISÉGE
A ZÖLDSÉGEK
GYÜMÖLCSÖK
FŰSZEREK
VIRÁGOK TERMÉSEK, MAGOK
EGYÉB NÖVÉNYI FŰSZEREK
FŰSZERKEVERÉKEK, FŰSZERMÁRTÁSOK
FŰSZERMÁRTÁSOK
AZ ÉTELEKBEN HASZNÁLT FŰSZEREK HATÓANYAGAI
MÉG NÉHÁNY KÜLÖNLEGESSÉG
DIÉTA
A VEGETÁRIÁNUS ÉTREND
RECEPTEK

Megrendelhető:
bratanerzsi@gmail.com
http://konyvaruhaz.info/hu_HU/konnyed-seta-a-dietak-utvesztojeben

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s