Először is köszönöm a lehetőséget és az érdeklődéseket! Az alábbi kérdésekre válaszolok ebben a posztban:

Mondj magadról pár szót, beszélj a (leendő) könyve(i)dről és  ossz meg a többiekkel pontosan egy, marketinggel vagy könyvkiadással, könyvírással kapcsolatos tapasztalatot.

Miért írsz?
Melyik könyved a kedvenced?
Te magad illusztrálod a meséket?
Gondolkodtál egyszer egy nagyobb kiadóban?

Csak mese témában írsz könyveket, vagy próbálkozol más stílusokban is?

Mennyire szeretnéd széles körben elterjeszteni az írásaidat? Feszélyez-e, ha az írásról kérdeznek? Mik a legideálisabb körülmények az alkotáshoz? Látsz-e rá esélyt, hogy nagyobb kiadóhoz kerülj? Ilyen nagyszámú megjelenés mellett sikerül-e kedvező eladásokat produkálni?

A borítóidat ki készíti?

Ha még nem késő, én azt szeretném kérdezni, hogy mióta írsz? Hány év alatt jött össze ez az 55 könyv? Az írásból élsz, vagy emellett van “polgári” foglalkozásod is?

 Grafomániás szószátyárként rendkívül nehéz dióhéjban beszélni magamról, főleg arról, miért írok. A klasszikus értelemben vett író mindig is bennem bujkált, csak nehezen tört felszínre, mert nem volt időm, nem engedtem a belső késztetésnek, vagy még gyűjtöttem a tapasztalatokat. De ha valakiből író akar válni, a sors megtalálja a módját, hogyan szakítsa át a gátakat. Mára biztos vagyok benne, ez életem egyik legfontosabb küldetése, amelyet végtelen örömmel fogadok minden egyes ihletett pillanatban. 2007 nyarától egyfolytában, folyamatosan minden áldott nap írok, immár könyveket. Ez lett a hobbym, az életem értelme, noha nem ebből élek. Jelenleg hatvan megjelent kötetem van, és további tíz előkészületben. Most épp egy krimin dolgozom, ha befejezem, akkor végre minden figyelmem egy misztikus sci-fi kötetre fordíthatom, mely nagy odafigyelést igényel, hogy a benne lévő tudományos tételek megfeleljenek a valóságnak, amellett, hogy a mű izgalmas kalandot is nyújthasson az olvasónak. Azután egy újabb testközelből rész és egy mese következik, de ember tervez, a könyvek meg végeznek, majd ők eldöntik, melyikkel folytassam.

Visszatekintve, mindig és mindent megírtam. Oviújságot szerkesztettem, jegyzőkönyvvezető voltam, pályázatokat írtam, óvodatörténeti naplót vezettem, gyerekszájakat, riportokat, gyógymódokat, közmondásokat gyűjtögettem. Mindig bennem bujkált az írás, mire végre sikerült küldetésemmé válnia. Akkor is csupán egyetlen életmód könyvet terveztem kiadni, de amíg a kiadáson munkálkodtam, begépeltem a negyedszázadig gyűjtögetett gyerekszájakat, közben megérkeztek a novellák és a regények, később legnagyobb megdöbbenésemre a versek is. Átszakadt a gát, és sorra áramlottak az írások, nem, nemcsak mesék, bár belőlük született eddig a legtöbb, szám szerint huszonegy mesekötet jelent meg, és még mindig nincs vége. Írtam novellákat, gyerekszájat, kórháztörténeteket, misztikus eseteket, megtörtént dolgokat, thrillert, pszicho thrillert, krimit, sci-fit, fantasy-t, bár nem követtem mindig a műfaji elvárásokat. A velem történtek visszaköszönnek a Testközelből sorozatban. A borítókat, pontosabban legtöbbjét én terveztem, nyomdai fájllá is, amikor még volt rá lehetőség. A borítók képeit is általában magam festem, így biztosan olyan kép kerül az elejére, aminek köze van a tartalomhoz és nem találkozom szembe másutt egy ugyanolyan könyvborítóval. A meséket is én illusztrálom, ez is egyfajta kihívás számomra. A kezdeti ügyetlen próbálkozásokat később újrafestettem, mert nemcsak az írás javulhat, fejlődhet, cizellálódhat a folyamatos gyakorlás által, hanem a rajzolás-festés technikája is, és ezzel együtt egyre magasabbra kerül a léc. Tehát rengeteg dolgom van még, hogy napról napra egyre jobbá válhassanak a saját gyermekeimnek tekintett műveim. Többen kérdezték, az általam írott kötetek közül melyik a kedvencem, de ilyet nem tudnék említeni, mert mindig az a létrehozott világ a kedvencem, amelyikben éppen benne élek. Végtelen örömmel merülök alá a fantázia misztikus labirintusába, és fedezem fel az ott rejlő kincseket. Szeretek írni, mert olyankor ismeretlen dimenziókban utazom, sőt, e különös világokat magam teremtem, és hálás vagyok, hogy teremthetem. Az írásról is írtam egy kötetet, mivel nem voltam képes pár szóban megfogalmazni, miért írok. Sokan találgattak, kérdések ezreivel árasztottak el, nekik ajánlottam a következő kötetet:

http://publioboox.com/hu_HU/testkozelvol-v

A könyvírásról és a kiadás kezdeti kegyetlen nehézségeitől végül én is eljutottam a katarzisig, melyről egy fejezet erejéig ebben a kötetben is olvashattok:

http://publioboox.com/hu_HU/testkozelbol-ii

Gondolkodtam nagyobb kiadókban is, de amíg nem elég széles körben ismertek a műveim, nem hiszem, hogy összejön. Valójában torkig lettem a marketinggel, mert a könyvek, bár nem csak azért születnek, hogy az írója elszórakozzon, hanem van mondandójuk a nagyközönség számára is, de mégis fájdalmas, amikor árucikként kezelik őket. A könyveknek saját egyéniségük, lelkük van, és úgyis megtalálják az utat azokhoz, akik miatt megszülettek – igaz, ha nem is tudnak róla, nehezebben. Éppen ezért az eladásokkal is elégedett vagyok, mert odajutottak, ahová jutniuk kellett. S ha egyszer majd nagy kiadóhoz kerülnek, hát az majd akkor történik, amikor itt lesz az ideje. Nem sürgős, addig is még átnézem, javítom őket. Terveztem, hogy végül mindet magánkiadásban adom ki, saját kiadót alapítok, és külön szerződést kötök a terjesztőkkel, de ezen még gondolkodom, nem ebből akarok megélni, minden így jó, ahogyan van. Végül is kilenc éve írok és hat év alatt hatvan könyvet sikerült a nagyközönség elé tárnom.

Az alkotáshoz számomra bármilyen körülmény ideális, csak egy billentyűzetre van szükségem és máris áradnak a sorok, csak legyen elég időm, hogy mindezt papírra vessem.

Marketing? A könyvek sorsát a kiadónál napra készen követni lehet. Mármint azt, hogy fogyott-e belőle. Jelenleg a kiadás fázisánál tartok, valami még mindig arra sarkall, hogy előbb jelenjenek meg, aztán majd lehet, hogy gőzerővel reklámozom őket. Az írás folyamata a legkönnyebb fázis. Jön az ihlet, elmerülsz benne és lendületesen papírra veted. Oké, ez meg is van. Utána jön az összefésülés, a cizellálás fázisa. Ezt is nagyon imádom, sőt, talán még jobban, mint az írást. Sokszor elcsodálkozom utólag, hogy ezt, vagy azt is én (én?) írtam? Élvezem. No, de elkészült a mű, és meg kell mutatni másoknak is. Ha valóban kiadható, akkor jön csak az igazi munka! Milyen műfaji kategóriába soroljuk? Ki a célközönség, és hogyan jusson el hozzá. Mert milyen dolog egy írás olvasó nélkül? Szerzői kiadáskor bizony nagy munka és felelősség ez, mely a szerzőre hárul. Több könyves blogon ajánlom őket, több mint négy éve létrehoztam a szerzői oldalam, és az olvasótábor nevű csoportot, ahol minden könyvről feltettem egy ismertetőt és beleolvasási lehetőséget is:

https://www.facebook.com/groups/286062404768840/

Szeretem, ha hozzáértő személyek kérdeznek az írásról, akik tudják is, mit érdemes kérdezni egy írótól. Az olyan típusú kérdéstől azonban lefagyok, mely így szól: „ÍROGATSZ MÉG?” Erre egy hűvös igennel felelek. Igen, írogatok. És többet már nem szednek ki belőlem. Ti tudjátok, miért!

Köszönöm a lényegre törő kérdéseket!

Nézzetek körül az oldalaimon, a bejegyzéseim olvasásához kérlek lájkoljátok a szerzői oldalam, amit itt találhattok: https://www.facebook.com/bratankonyvek/

További könyves blogok:

https://bratankonyvek.wordpress.com/2016/02/23/14/

http://bratankonyvek.freewb.hu/megjelent-koteteim/

http://bratankonyvek1.webnode.hu/

Végül pedig lássuk az összes könyvem elérhetőségét: mesék, versek, gyerekszáj gyűjtemény, ifjúsági regény, pszicho-thriller, krimi, regények, spirituális írások, testközelből sorozat, gyógymódok, szakácskönyv, novellagyűjtemények, sci-fi, fantasy:

Mesék:

 1. http://publioboox.com/hu_HU/a-hatlabu-farkaskolyok
  2.  http://publioboox.com/hu_HU/mezeske-kalandjai-a-sarkanyokkal2
  3.  http://publioboox.com/hu_HU/a-vizitonder-meseje
  4.  http://publioboox.com/hu_HU/mohoka-a-telhetetlen-kismano2
  5.  http://publioboox.com/hu_HU/murk-burk-es-szurk1
  6.  http://publioboox.com/hu_HU/a-kiralysag-bukasa
  7.  http://publioboox.com/hu_HU/bolyhos-tortenetei
  8.  http://publioboox.com/hu_HU/mircike-es-morcika
  9.  http://publioboox.com/hu_HU/a-szegeny-ember-alma
  10.  http://publioboox.com/hu_HU/meseverzum
  11.  http://publioboox.com/hu_HU/eugenesz
  12.  http://publioboox.com/hu_HU/az-almok-halojaban
  13.  http://publioboox.com/hu_HU/a-jegcsaptunder-konnyei
  14.  http://publioboox.com/hu_HU/nyuszibuli
  15.  http://publioboox.com/hu_HU/fannici-es-az-elsullyedt-birodalom
  16. http://publioboox.com/hu_HU/banka-munyo-kendoje
  17. http://publioboox.com/hu_HU/a-rekedt-kiskakas1 
  18. http://publioboox.com/hu_HU/a-hencego-kero1
  19. http://publioboox.com/hu_HU/a-karacsonyi-torta1
  20. http://publioboox.com/hu_HU/meseverzum-ii

Gyerekszáj:

 1. http://publioboox.com/hu_HU/aranykopesek

Ifjúsági regény:

 1. http://publioboox.com/hu_HU/mentsuk-meg-miimiket

Versek:

 1. http://publioboox.com/hu_HU/paholybol-nezem2
  24.  http://publioboox.com/hu_HU/felhoapa-karja
  25.  http://publioboox.com/hu_HU/narancsbibor-horizont

Novellák:

 1. http://publioboox.com/hu_HU/a-csere
  27.  http://publioboox.com/hu_HU/casanova-vegnapjai1
  28.  http://publioboox.com/hu_HU/a-galamb
  29.  http://publioboox.com/hu_HU/a-sors-tablajan
  30.  http://publioboox.com/hu_HU/uvegsziv
  31.  http://publioboox.com/hu_HU/hetkoznapi-csodak
  32.  http://publioboox.com/hu_HU/vidam-percek
  33.  http://publioboox.com/hu_HU/az-elet-tortaja
  34. http://publioboox.com/hu_HU/az-utolso-tortenet
  35.  http://publioboox.com/hu_HU/decemberi-varazslat

Regények

 1. http://publioboox.com/hu_HU/ami-megtortenhet
  37.  http://publioboox.com/hu_HU/elni-vagy-olni

Sci-fi

 1. http://publioboox.com/hu_HU/a-rejtelmes-lelet
  39.  http://publioboox.com/hu_HU/az-alomkalandor

Thriller

 1. http://publioboox.com/hu_HU/varj-amig-apa-meghal

Krimi

 1. http://publioboox.com/hu_HU/a-vallomas
  42 http://publioboox.com/hu_HU/az-eltevedt-golyo
  43.  http://publioboox.com/hu_HU/hipnozis

Misztikus

 1. http://publioboox.com/hu_HU/a-koszikla
  45.  http://publioboox.com/hu_HU/a-tulvilag-erintese
  46.  http://publioboox.com/hu_HU/a-lotusz-szirmai
  47.  http://publioboox.com/hu_HU/szeretunk-szenvedni
  48.  http://publioboox.com/hu_HU/a-medal
  49.  http://publioboox.com/hu_HU/a-duhos-angyal
  50.  http://publioboox.com/hu_HU/a-viz-orzoje
  51.  http://publioboox.com/hu_HU/a-lotusz-szirmai-ii

Szakácskönyv

 1. http://publioboox.com/hu_HU/konnyed-seta-a-dietak-utvesztojeben

Testközelből

 1. http://publioboox.com/hu_HU/testkozelbol-iv
  54.  http://publioboox.com/hu_HU/testkozelbol-iii
  55.  http://publioboox.com/hu_HU/testkozelvol-v
  56. http://publioboox.com/hu_HU/testkozelbol-i-elettusa
  57.  http://publioboox.com/hu_HU/testkozelbol-ix
  58.  http://publioboox.com/hu_HU/testkozelbol-ii

Gyógymódok

 1. http://www.konyvesbolt.online/spd/978-963-06-8772-0/Bratan-Erzsebet-Mindenbol-van-kiut-Gyogyulas-a-rak

Interjúk velem:
A kiadó oldalán egy letölthető kis brosúrában:
http://publioboox.com/hu_HU/publio-kaleidoszkop-vi

http://www.mixcloud.com/publio/

http://gratis-magasin.com/interjuk-baratan-erzsebet.htm

http://gratis-magasin.com/muveszet38.htm#

Kiadó oldalán:

http://publio.hu/hu_HU/fokuszban-a-szerzotars-bratan-erzsebet

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s